Destilerija


Vrhunska oprema za destiliranje eteričnog bilja.
doznajte više o nama
Kapaciteti

U preradi raspolažemo ukupnim kapacitetom od 25.000 kg/dnevno. Svim našim kooperantima koji zadovoljavaju naše kriterije o kvaliteti plantaža nudimo kooperantske ugovore, bez obzira na kapacitet svakog proizvođača.

Destilacija smilja

Smilje treba destilirati u što kraćem roku nakon branja, a najdulje do jednog dana. U slučaju duljeg stajanja, može doći do truljenja otkosa i pada kvalitete prinosa. Očekivani prinosi eteričnog ulja variraju od 8 do 12 kg/ha, a od približno 500 kg smilja u svježem stanju može se dobiti kilogram destilata eteričnog ulja.

Nešto više o destilaciji smilja
Proces destilacije smilja
Procedure destilacije smilja u ekološkoj proizvodnji iste su kao i kod sušenja. To znači da destilerija mora biti podvrgnuta kontroli kontrolnog tijela ekološke proizvodnje, a svaki proces destilacije smilja iz ekološke proizvodnje mora se prijaviti istom.

Destilacija smilja vodenom parom odvija se u destilacijskim kotlovima različitih kapaciteta. U destilacijskim kotlovima se smilje sprema na perforiranu podlogu, kroz koju se uslijed zagrijavanja vode oslobađa vodena para. Vodena para ekstrahira eterično ulje smilja i tako se slijevaju u kondenzator. Voda sa eteričnim uljem se dekantira u odvojenoj posudi, gdje se ulje kao lakše izdvaja na površini vode. U destiliranoj vodi od koje je odvojen sloj ulja uvijek su sadržane manje količine eteričnoga ulja. To su Aqua aromaticae ili cvjetne vodice, hidrolati. Oni također mogu predstavljati značajan prihod jer svoju primjenu mogu naći u kozmetičkoj industriji te industriji sapuna i mirisa. Eterična ulja čuvaju se na niskim temperaturama na tamnome mjestu. Važno je da su posude u kojima se ulje čuva vakumski zatvorene da ne bi došlo do polimerizacije i gubitka kvalitete.

Produživanje vijeka trajanja ulja
Proces dekantiranja
Ponekad se eterična ulja obrađuju nakon destilacije, bilo procesima uklanjanja vode bilo dodatnim pročišćavanjima. U aromaterapiji ih uglavnom volimo što manje pročišćena, osim nužnim tehnikama potrebnim za kvalitetni proizvod. Potrebno je i paziti da kontakt sa zrakom i vlagom tijekom skladištenja budu minimalan.

Mnoga eterična ulja sadrže otopljene diskretne količine vode. Voda je vrlo desktruktivna prema eteričnim uljima – zbog nje dolazi do hidrolize estera i ubrzanog procesa oksidacije nekih ugljikovodika.

Voda se tijekom skladištenja polako odvaja iz eteričnih ulja i sliježe, te u procesu punjenja u mala pakiranja voda biva napunjena zajedno s eteričnim uljem. Zbog toga je potrebno da proizvođač vrlo pažljivo radi proces dekantiranja (odvajanja) eteričnog ulja i hidrolata. Po potrebi, eterična ulja se smiju sušiti bezvodnim natrij sulfatom kako bi se uklonila rezidualna vlaga. Takav proces je dopušten zbog inertnosti natrij sulfata koji ne mijenja olfaktorne i kemijske osobine ulja. Upotreba drugih sredstava za sušenje poput natrij hidroksida, kalcij klorida ili fosforovog pentoksida nije dopuštena, jer molekule eteričnih ulja reagiraju s tim tvarima.

ADRESA

Donja Blatnica b.b.
88260 Čitluk

Bosna i Hercegovina

w
KONTAKT

tel. +387 (0)36 642 770

cosmeticsm@hushmail.com
maria.natural.cosmetics@gmail.com

MARIA COSMETICS

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – Petak
8:00 – 16:00